Nieuwbouw dubbelwoonst / kangoeroewoning
Bouwheer: AG Vespa
Bouwplaats: 2060 antwerpen
Status: Opgeleverd
Credits: ©Anja van Eetveldt - Maurice Nijhuis en ©PULSarchitecten

AG Vespa stelt zich onder meer tot doel om via nieuwe woonprojecten, op strategisch aangekochte gronden en/of panden in uitgekozen buurten, nieuwe injecties geven als aanzet tot verdere ontwikkeling van deze stadsdelen.

Setting

Een typische straat in de Stuyvenbergwijk te Antwerpen.

Programma

Een volledig verkrotte rijwoning wordt afgebroken ifv nieuwbouwwoning.

Deze opdracht is onderdeel van meerdere nieuwbouwprojecten binnen hetzelfde bouwblok. Door de afbraak van liftenfabriek “Thiery” ontstaat een volledig “ontpit” binnengebied dat, eens herverkavelt, de aanpalende bestaande en nieuwe woningen voorziet van (diepere) tuinen. Typisch voor dit bouwblok is de zeer diepe en hoge bebouwing. De achtergevel staat pal zuid.
Na afbraak van de bestaande woning wordt het “overlappend” gabarit van de aanpalende woningen geëxtrudeerd tot het nieuwe maximumvolume. De bekomen winst aan bouwvolume maakt dat 2 volwaardige woningen kunnen worden georganiseerd, mits voldoende kwaliteit aan beide units kan worden meegegeven. Door een dakpatio uit het volume te ponsen wordt dit mogelijk, elk met een specifiek karakter

- Het voorhuis – hooghuis is een ondiepe triplex woontoren tussen straat en zuidgericht dakpatio-terras. Via de traphal en een vide tussen de leefruimten is er een maximaal doorzon effect binnen de woning.

- Het achterhuis – laaghuis kenmerkt een “klassieker“ woonpatroon. Deze woning is volledig afgestemd op de zuidgerichte tuin
De gevels worden opgetrokken in een geprekaleide steen (Romeins formaat) en heel diep ingevoegd.

Een doorlopende opstapplint, gevellijsten en een uitkragende bakgoot in donker prefabbeton segmeneteren de voorgevel in horizontale banden en zoeken het ritme van de straatwand. Donker gebeitst houten buitenschrijnwerk volgt deze geleding en toont mee de maat van de achterliggende vertrekken.
Omwille van de speelse schakeling van de woningen onderling wordt het project “Maison Tetris” gedoopt.