Nieuwbouw laag-energie hoekwoning
Bouwheer: SOGent
Bouwplaats: 9050 Ledeberg
Status: Opgeleverd
Team: PULS - Architectuuratelier Benoit Ottevaere
Credits: ©PULSarchitecten

Net als het grond- en pandenbeleid van AGVespa te Antwerpen voert SOGent een soortgelijke campagne te Ledeberg, een oude, ietwat vervallen doch levenslustige volkse deelgemeente van Gent.

De dense, smalle straatjes vol kleine arbeidershuisjes hebben een tekort aan herkenningspunten en ademruimte, het generieke straatbeeld in deze wijk werkt beklemmend. Via het opkopen van tientallen vervallen (hoek)panden tracht de stad hieraan te verhelpen. De percelen worden vrijgemaakt ifv betaalbare nieuwbouwwoningen voor jonge Ledebergenaren.

De nieuwe, laag-energie woningen worden opgevat als ‘markanten’ in het perspectief van de straat. Strategische incisies in het te bouwen volume genereren doorzichten tussen straten onderling en met het achterliggende bouwblok. Gebouwhoge geveltreillages voor klimplanten ‘vergroenen’ het straatbeeld.

Deze hoekwoning langs het spoor en een viaduct is opgevat als een ‘donjon’, een robuuste woontoren. De traphal op de hoek buffert het wonen maar opent tegelijk perspectief op de omgeving. Een dwarsschoring over een open bouwplek, tussen 2 woningen om de hoek, inspireert ons. Een frèle stalen constructie steunt de vrijgekomen scheimuur met de buur en opent het gesloten bouwblok. Ze vormt de structuur voor klimplanten en een terras in de hoogte.