Nieuwbouw laag-energie woning
Bouwheer: SOGent
Bouwplaats: 9050 Ledeberg
Status: Opgeleverd
Team: PULS - Architectuuratelier Benoit Ottevaere
Credits: ©PULSarchitecten

Net als het grond- en pandenbeleid van AGVespa te Antwerpen voert SOGent een soortgelijke campagne te Ledeberg, een oude, ietwat vervallen doch levenslustige volkse deelgemeente van Gent.

De dense, smalle straatjes vol kleine arbeidershuisjes hebben een tekort aan herkenningspunten en ademruimte, het generieke straatbeeld in deze wijk werkt beklemmend. Via het opkopen van tientallen vervallen (hoek)panden tracht de stad hieraan te verhelpen. De percelen worden vrijgemaakt ifv betaalbare nieuwbouwwoningen voor jonge Ledebergenaren.

De nieuwe, lage energie woningen worden opgevat als ‘markanten’ in het perspectief van de straat. Strategische incisies in het te bouwen volume genereren doorzichten tussen straten onderling en met het achterliggende bouwblok. Gebouwhoge geveltreillages voor klimplanten ‘vergroenen’ het straatbeeld.

Op een terrein waar een oude stoffenopslagloods stond wordt een extra brede doorsteek gemaakt tussen de Edward Blaesstraat en de Franse Vaart. Langsheen deze nieuwe steeg komt een uiterst smalle nieuwbouwwoning. Z’n gearticuleerd en gerekt bakstenen volume begeleidt de steeg. Het volgt het profiel van de buur en organiseert een wonen met vele opstap- en tussenniveaus. Een houten treillage voor klimplanten omgord een buitenkamer op het dak met uitzicht op de vaart.