Reconversie kantoorgebouw tot appartementen en handelsruimte
Bouwheer: GoPlus
Bouwplaats: 3500 Hasselt
Status: Opgeleverd
Credits: ©PULSarchitecten

Het bestaande pand, beslaat het volledige perceel en is gesitueerd in de binnenstad van Hasselt langsheen de winkelas van de Demerstraat. Het gebouw dateert uit de 2de helft van de vorige eeuw, gebouwd volgens een klassieke gevelritmering en materiaalgebruik met als functie een Ford autogarage (showroom met herstelplaats en bovenliggende kantoren).

Een eerder classicistisch gebouw opgebouwd volgens een rigide structuur van kolommen en balken (dakbalken zijn stalen spanten) met een strakke maatvoering en gevelritmeringen. Een stedelijke plint (commerciëel gelijkvloers) met middenlijf (open plateau’s), alles uitgevoerd in strakke gevelbepleistering met moulures. Het pand werd na het vertrekken van de garage, omgevormd tot commerciëel gelijkvloers en kantoren met een geel geschilderde gevel, en voorzien van een aantal minder geslaagde gevelwijzigingen / verbouwingen.

De aanpak van de ontwerpopgave bestond erin om de intrinsieke waarde van het oorspronkelijke pand terug te benadrukken. Hiervoor werd de strakke gevelopbouw en ritmering verder uitgepuurd en aangevuld.
Het volume werd “bekroond” met een nieuwe optopping die het gebouw terug maat en verhouding geeft in zijn context. De bestaande gevels werden in hun oorspronkelijke glorie hersteld door het bekleden met een vlakke gevelbepleistering die werd wit geschilderd, net als alle buitenschrijnwerk (hout) en ballustrades (staal), de optopping werd opgetrokken in wit geglazuurde gevelsteen.

Het pand kreeg een residentiele invulling, met in het bestaande volume een achttal a-typische kleine “lofts” die genieten van de royale verdiepingshoogte, ritmering van de bestaande balken en kolommen en toegevoegde ‘buitenkamer”. In de “optopping“, twee penthouse appartementen met kwalitatieve dakterrassen. De begane grond blijft voorzien voor een commerciële functie.