Nieuwbouw administratief centrum en sociaal huis voor de gemeente Waasmunster
Bouwheer: Waasmunster
Bouwplaats: 9250 Waasmunster
Status: Opgeleverd
Vermelding: Wedstrijd - Laureaat
Team: TV POLO-PULS (PULS architecten - POLO. architects), Peritas
Credits: ©PULSarchitecten

De gemeente Waasmunster besliste om alle administratieve diensten en het sociaal huis samen te brengen op een nieuwe locatie in het centrum van het dorp.

De site, gelegen tussen het nieuwe vrijetijdscomplex, een ontwerp van POLO. architecture en het kerkplein vormt een scharnierpunt tussen het bestaande dorpsweefsel en het nieuwe ensemble met bibliotheek, sporthal, theaterzaal en polyvalente ruimte. Voor de inwoners van Waasmunster ontstond zo een geclusterde verkeersvrije groene zone met alle ‘diensten’ vlak bij elkaar in het hart van het dorp.

Om de impact te beperken, stapelden we vier compacte bouwlagen. Niet alleen is compact bouwen een duurzame keuze, het geeft ons ook de mogelijkheid om een iets hoger volume te bekomen. Het solitaire volume versterkt de kracht van het scharnierpunt en dient als baken in het dorp.

De strakke baksteengevels met quasi identieke ramen is een interpretatie van de verticale kolommen van de colonnade en de houten latten die de verschillende gevels van de gesloten volumes van het vrijetijdscomplex omvatten. Deze verticale geleding werd vertaald in doorlopende gevelpenanten rondom rond het gemeentehuis. Het systeem werd ‘verschaald’, de tussenafstand, de dikte en het materiaal gewijzigd. Het gemeentehuis ‘past’ hierdoor bij het vrijetijdscomplex en wordt hoewel duidelijk anders, toch opgenomen in het ensemble. Programmatorisch vullen ze elkaar aan, de posities van beide gebouwen versterken elkaar, de verschijningsvorm is van dezelfde familie.

Het nieuwe gemeentehuis bestaat uiteraard uit een publiek gedeelte met onthaal, loketten, bespreekruimtes, vergaderruimtes, … en uit een privaat gedeelte met kantoren, back-office van de diensten, personeelsruimtes, opslagruimte, … Daarnaast zijn er de meer formele ruimtes zoals de collegezaal en raadzaal.

Als een driedimensionele puzzel werden publiek en privaat door elkaar verweven. De materialisering van de ruimtes vertaald dit publiek-privaat spel. Alle publieke ruimtes werden voorzien van de boogvormige zichtbeton kolommen/balken, granito vloeren en eiken meubelwerk. De private ruimtes, voor het personeel, werden gepleisterd, voorzien van eiken blokparket en wit schrijnwerk. Binnenschrijnwerk in helder- en kathedraalglas zorgt voor duidelijke en/of subtiele connecties tussen beide.
De positionering van de functies binnen het compacte bouwvolume vertrekt vanuit de gebruiker. Op begane grond situeren we de meest publieke functies zoals onthaal, loketten van de dienst burgerzaken en grondgebiedzaken, kantoor van de politie en flexibele bespreekruimtes. Een grote open formele traphal met lift verbind de inkomhal met de verdiepingen. Op de derde en hoogste verdieping de raadzaal, collegezaal, personeelsruimte met dakterras en kantoren voor burgemeester en schepenen. Op de tweede verdieping kantoren voor personeel en financiën en de ruimtes voorzien voor kind&gezin. Op de eerste verdieping het sociaal huis met een eigen onthaal, bespreekruimtes en individuele werkplekken. De verdiepingen werden telkens op dezelfde manier uitgewerkt met centraal een publieke binnenstraat met herkenbare bogen in zichtbeton. Rondom de kantoren, steeds met gevelraam.

De nieuwe buitenaanleg is nog in uitvoering en past in de aanleg van het grotere geheel.